Ценни протоколи на първия Градски съвет в Ловеч са дигитализирани и вече са достъпни в интернет. Това съобщи Павлина Петрова, началник на отдел "Държавен архив" – Ловеч, тъй като на 30 август се навършват 145 години от първото заседание, съобщиха от общината.

Броени дни след Освобождението на Ловеч от османско иго на местна почва се съставя Привременно правителство. Първото документирано заседание се провежда на 30 август 1877 г. Ден по-късно, за "да се тури по-правилен ред на работите“, е избран Градски съвет с председател Иван Драсов (на снимката) и 17 членове. За касиер е назначен Димитър Пъшков, за преводач Илия Поплуканов, а за писар Н. Начов.

До момента в Държавен архив в Ловеч са сканирани протоколните книги за периода от 30 август 1877 г. до края на март 1904 г. Дигиталните копия могат да бъдат открити в Информационната система на държавните архиви.

Протоколите са автентично свидетелство за институционалното изграждане на Ловеч и основите на местното управление. Документите са определени от Комисия на Държавна агенция "Архиви“ като "особено ценни“ и са включени в Списък за специална регистрация.

Плановата дигитализация на протоколите на Общинския съвет, които са в Държавен архив – Ловеч, започна през 2013 г. и продължава и днес.