Ценни картини получи като дарение Историческият музей в Павликени. Това е първият благороден жест за настоящата 2023-а година и той постъпи във фонд "Художествен“, съобщават за "Фокус“ от Общината в града. Дарителят е д-р Колю Бянов. Уважаваният кардиолог и почетен гражданин на Павликени се раздели с няколко картини от частната си колекция. Творбите, които той подари на културната институция, са "Акт" на Катерина Димитрова, "Индустриален пейзаж" на Димитър Яранов, графиките "Пространство" и "Глава" на Иван Нинов и "Портрет на мъж" на Преслав Кършовски от 1977 година, поставена в стара масивна рамка от дърво.

От името на дарителя кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов предостави картините на директора на музея Елена Христова-Чанакчиварова. Художествените произведения са поредно дарение на д-р Бянов за колекцията на музея. Те обогатяват фонда с творби на изявени български художници.

Преслав Кършовски е автор на множество графични и живописни платна, гравюри, плакати и илюстрации във всички жанрове и техники. Той е един от видните майстори в екслибриса в България, участвал в множество изложби в България и чужбина. Преслав Кършовски е един от основателите на Софийска градска художествена галерия, както и на Националната художествена галерия, на която е и пръв директор (1950-1957г.).

Неподражаемия стил на Иван Нинов - изчистен, лаконичен и деликатен графичен език, личи и в дарените две картини. Творби на автора са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерии в Бургас, Варна, Враца и др., както и множество частни колекции.

Друг от представените автори, Димитър Яранов,  работи в сферата на концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на творческия акт като действие в социалната среда, а негови творби стават емблематични за съвременното българско изкуство. Открива няколко самостоятелни изложби в София, изложби прави и в Брюксел, Варна и Скопие.