Ценни артефакти от Кюстендил оживяват дигитално в интернет пространството, съобщиха за "Фокус“ от Регионален исторически музей – Кюстендил. Сред движимите културни ценности има и такива от Средновековната църква "Свети Георги“.

Те ще бъдат включени във виртуална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил и неговия регион. Това ще стане чрез фотограметрично заснемане и създаване на реалистични 3D дигитални копия, експонирани в пилотна дигитална експозиция в метагалерия.

Дейността е част от проекта на Регионален исторически музей – Кюстендил "Дигитална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил", финансиран от Министерство на културата чрез сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

В рамките на неговото изпълнение, започнало в средата на септември 2022 година, ще бъде създаден и интерактивен 360-градусов виртуален тур на всички музейни експозиции и генериран пълен набор от метаданни за обектите, които ще позволят да се проследява, анализира и съхрани колекцията от модели.

Венцеслав ИЛЧЕВ