Ценителите на джаза в Добрич ще бъдат зарадвани с концерт на открито този петък. Организатор е Община град Добрич, предаде репортер на "Фокус". Концертът в Лапидариума е от 17:00 ч. и е посветен на Международния ден на джаза. Входът е свободен.

Петък следобед се очертава изненадващо приятен с музикантите Георги Илиев, Нейко Бодуров, Венцеслав Марков и Валери Ценков. Момчетата са подготвили интересен репертоар, който ще филтрират през специфичния си вкус и начин за опитомяване на тембър, форма, ритъм и градски шум. Малко по̀ Jazzy, малко по̀ Urban, с техни интерпретации от Kneebody, Thundercat, Vulfpeck, Tom Misch и авторска музика.

Георги Илиев квартет е в състав: Нейко Бодуров - тромпет, флюгелхорн, Венцеслав Марков - бас, Валери Ценков - ударни, и Георги Илиев - китара.

Международният ден на джаза - 30 април, е обявен през ноември 2011 г. от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят. Целта е този Международен ден да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, за да празнуват безценното културно наследство на джаза. Отбелязва се приносът на джаза в музиката - да съдейства по непосредствен начин за издигането на човешките права, равенството и толерантността. Всяка година музиканти от цял свят отдават специално внимание на джаза - тази неуловима импровизация отвъд жанрове и стилове.

Жулиета НИКОЛОВА