Пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените на жилищата продължават да се покачват. Търсенето надвишава предлагането на имоти, пише в свой анализ консултантска компания. Най-търсени в града под тепетата са двустайните апартаменти.

Средните цени на жилищата са около 1000 евро на кв. м, а в центъра достигат и над 1300 евро на кв. м. При новото строителство и сделките “на зелено" цените на имотите са в много широк диапазон - от 650 евро до 1500 евро на кв. м. Предпочитаните райони в Пловдив са кварталите "Каменица", "Кършияка", "Смирненски".

Най-активно остава предлагането в районите "Христо Смирненски" (на цени 900-1400 евро/кв. м), "Кършияка" (950-1500 евро/кв. м), "Кючук Париж", където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800-1000 евро кв. м и от 1100 до 1200 евро/кв. м, като завършени.

Все по-засилено е търсенето на къщи в близост до околностите на Пловдив. Предимно търсят имоти на 10 км от града на цена около 80 хил. евро. Купувачите най-често са млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно. Предпочитани са селата Труд, Белащица и други.

Купувачите в града под тепетата предпочитат по-големи жилища - с три и повече спални, както и завършени имоти. Заради поскъпването на имотите и желанието на хората да придобият по-голям дом, нарастват размерите на отпусканите от банките кредити. Броят на ипотечните заеми в Пловдив също се увеличава.

На пазара на ваканционни имоти продължава положителната тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските или планинските ни курорти. Сделките с ваканционни имоти са много активни, като купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране. Основната цел е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем.

Купувачите искат да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни имоти. Едно от основните изисквания на клиентите е да няма такса обслужване, а районите, които са предпочитани от българските граждани, са предимно по Южното Черноморие. Търсят предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места цените вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв. м.

Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 хил. и 65 хил. евро, като тези цифри могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота. Поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30 на сто, а основания за това са поскъпналите строителни материали и активното търсене на този вид имоти, посочват консултантите. Цената на самото жилище се определя и от района, в който се намира, както и от местоположението му - по традиция имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи.