Крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде обагрена в зелено тази вечер. Поводът е Деня на Свети Патрик, който отбелязваме на 17 март, предаде кореспондент на "Фокус“. Предложението идва от Ирландското посолство у нас и ще бъде реализирано във времето от 19:30 до 19:45 часа днес.

Инициативата не е нова. Тя се организира от няколко години с подкрепата на областните администрации в страната. В нея, освен Велико Търново, се включват и градовете София, Пловдив, Варна, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Благоевград, Габрово.

Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива на Ирландия, в която страни от целия свят почитат Свети Патрик като обагрят известни сгради и забележителности в зелено. В момента в нея участват над 680 обекта.

Свети Патрик е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато на 16 години е отвлечен от ирландски нашественици, които го правят роб в Ирландия. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник. През 432 година казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листна детелина, за да обясни Светата Троица.