Крепостта Царевец ще бъде осветена в лилаво утре вечер. Поводът е Световният ден за борба с инсулта, който отбелязваме на 29 октомври, поясняват за "Фокус“ от Община Велико Търново. Местната администрация участва активно и в информационната кампания за превенция от заболяването, чиито организатор е Асоциацията за инсулта и афазия в България.

Историческият хълм ще светне в лилаво точно в 19:30 часа.

Асоциацията за инсулт и афазия поставя симптомите на инсулта във фокуса на общественото внимание. Освен те да бъдат разпознати, е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

През месец октомври тази година Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Община Велико Търново се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, за да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US

https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно около 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10% от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и общ еството.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 години са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца.