Получихме покана от Американската плувна федерация за преплуването на протока "Каталина" ("Каталина ченъл") в САЩ през втората половина на август. Това каза за Агенция "Фокус" рекордьорът по плуване Цанко Цанков, който е родом от Бургас. През 2019-а година той стана първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив – Бургаския. След това постигна световен рекорд по 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, а през 2022-а преплува и Гибралтарския проток.

"Протокът "Каталина" е един от 7-те най-трудни плувни маратона в света и следващ по трудност след Гибралтарския. Дистанцията е малко над 36 км по права линия във водите на Тихия океан. Температурата ще е около 15-16 градуса, а престоят – от порядъка на 8 часа. Предизвикателствата са сериозни, тъй като трасето е изключително сложно, има много силни океански течения, а част от водните обитатели са опасни за човека. Едно от условията е да се плува с обикновен бански, заради което рискът от хипотермия се увеличава", посочи Цанков.  

С преодоляването на всички плувни маратони от "Ocean Seven" досега не се е справял нито един източноевропеец. А общо, за 70-годишната история на тези състезания, са успели 21 души.

"Това са протоците Гибралтарски, Каталина, Северен, Кук, Цугару, каналът Молокай (или Кайви) и Ламанша. Целта ми е да преодолея всички - по този начин ще мога да си осигуря място в Международната зала на плувната слава", заяви бургазлията.  

Подготовката му за следващото предизвикателство започна отсега, във водите на Черно море. "Тук температурата е по-ниска, но престоят ми там ще бъде много продължителен, затова е важно тренировките да започнат отрано", посочи плувецът.