ЦИК ще реши кой да оглави Районната избирателна комисия в Сливен, партиите не се разбраха. Това стана ясно след проведените в петък консултации за сформиране на Районна избирателна комисия-Сливен (РИК), свикани от областния управител инж. Маринчо Христов.

Съгласно решение на ЦИК общият брой на членовете на Районна избирателна комисия (РИК) Сливен, включително председател, заместник-председатели и секретар е 13, като съотношението между партиите и коалиции е следното:

за коалиция "ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;

за коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България“ -3 членове;

за политическа партия "ДПС“ – 2 членове;

за политическа партия "Възраждане"-2 членове;

за коалиция "БСП за България“ – 1 член;

за политическа партия "Има такъв народ"- 1 член;

Представителите на партии направиха своите предложения за председател, заместник-председател и секретар на РИК.

За председател на РИК от Коалиция "ГЕРБ-СДС“ предложиха Росица Тодорова. Нейното име беше подкрепено от всички партии, с изключение на ПП “Възраждане“, които направиха свое предложение в лицето на Даниела Василева. В този случай не беше постигнат консенсус за председателската длъжност и крайното решение ще бъде взето от ЦИК.

3а заместник-председатели на РИК, политическите партии издигнаха за кандидати, съответно: от Коалиция "БСП за България“ Мария Чомпова, от "Има такъв народ“ Ирина Янкова и от Коалиция“Продължаваме промяната-Демократична България“ Елизабет Кендерян.

“ Възраждане“,“ГЕРБ-СДС“ и "ДПС“ не излъчиха свои преставители.

Предложението за секретар на РИК бе отправено от Мустафа Мустафов- ДПС, който предложи Фатме Мустафова за този пост. Останалите партии също се обединиха около нейното име.

След като не беше постигнато съгласие за председателското място в РИК, областният управител инж. Маринчо Христов изпрати протокола от проведените консултации до ЦИК.