На проведените тази сутрин консултации с политическите сили за състав на Районната избирателна комисия в 21 сливенски избирателен район, не бе постигнато съгласие за двамата заместник-председатели на комисията, съобщиха от Областната администрация.

В консултациите участваха упълномощени представители на ГЕРБ – СДС, коалиция "Продължаваме промяната“, ДПС, партия "Възраждане“, коалиция "БСП за България“, коалиция "Демократична България – обединение“ и коалиция "Български възход“. Те преминаха в дух на толерантност и колегиалност.

След надлежно представяне на пълномощията за участие в преговорите, партиите и коалициите направиха своите предложения за председател, заместник-председатели и секретар на Районната избирателна комисия.

С консенсус между политическите сили, за председател на РИК бе посочена Росица Тодорова. Тя няколко пъти е заемала поста председател на Районната избирателна комисия и същевременно е председател на Общинската избирателна комисия, която има четиригодишен мандат. С пълен консенсус бе одобрено и предложението на ДПС за секретар на РИК – Фатме Мустафова, също с дългогодишен опит в работата в комисията.

Единственото непостигнато съгласие по време на днешните консултации за състав на Районната избирателна комисия в Сливен, бе за двамата ѝ заместник-председатели. Предложенията за заместник-председатели на РИК бяха три: Елизабет Кендерян, предложена от "Продължаваме промяната“, която бе председател на комисията и на последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., Мария Чомпова, предложена от коалиция "БСП за България“, също със завиден опит като член на Районната и Общинската избирателна комисия и Сребрина Ганушева, предложена от партия "Възраждане“. Тя бе член и говорител на РИК на изборите през октомври. 

Протоколът от проведените днес консултации и предложенията за състав и ръководни постове в РИК още днес ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия. В нейните прерогативи е да се произнесе за окончателния състав и ръководство на Районната избирателна комисия в 21 многомандатен избирателен район.