Днес в Заседателната зала на ет. 2 на Областна администрация – Пловдив се проведоха консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно предложения за състава на Районна избирателна комисия за Консултации за 16.и 17. РИК-Пловдив.

Партите така и не стигнаха до консенсус. Така ЦИК ще предложи служебно председателите на двата ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област.

ГЕРБ-СДС предложи Калоян Сухоруков за 16 РИК-Пловдив град, който бе предсател на изминалите парламентани и местни избори. "Възраждане" обаче изненадващо предложиха Нед Златев. 

ПП-ДБ и ДПС не поискаха председател, а единствено секретар, но и там не се стигна до разбирателство. Първите предложиха за поста Ангел Първановски, а ДПС- Васил Петров.

Единствено единодушно се прие предложението броя на заместник-председателските места, да са четири на тези избори. ПП "Има такъв народ“ издигат за едно от тези места Стефан Вълчев.

Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се определят от ЦИК, след като политическите партии отново не се споразумяха за постовете.

Политическите сили не постигнаха съгласие за председателското място и за секретар.

За председателското място бяха предложени три кандидатури- Коалиция "ГЕРБ-СДС“ - предложи Янко Радунчев, който също е участвал на предишните избори оглавявайки комисията, за Коалиция "БСП за България“ - предложението е Ваня Костадинова а от ПП “Възраждане“ предложиха Петя Генова.

До консенсус не се стигна и за секретарското място, там кандидатурите са две от Коалиция“ Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Стоян Мемцов, а от ПП“ Движение за права и свободи“- Радина Петрова.

Спор нямаше единствено за броя на заместник-председателските места. Нямаше и възражение за заместник-председателските място на ПП "Има такъв народ“ тяхната кандидатура е Янко Тричков.

След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата на двете избирателни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове - като ръководните места са шест - председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК - 5 места за Коалиция "ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция "Продължаваме промяната“, по 3 места за ПП "Движение за права и свободи“, 2 места за ПП "Възраждане“ и  Коалиция "БСП за България“, и 1 място за ПП " Има такъв народ“.