ЦИК остави извън листата отказал се по-рано кандидат-депутат от Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Жалбата в Централната избирателна комисия е входирана от страна на кандидата за депутат, който иска отмяна на решение на РИК – Кюстендил, с което е заличен от кандидатската листа на една от партиите.

Жалбоподателят е подал заявление да бъде заличен като кандидат за народен представител, въз основа на което районната избирателна комисия е приела първото от обжалваните решения. С приетото решение Районната избирателна комисия е удовлетворила искането на жалбоподателя да бъде заличен, решението представлява позитивен по отношение на жалбоподателя акт, поради което той няма правен интерес от неговото обжалване.

Според ЦИК, след приемане на решението от РИК жалбоподателят няма качеството на кандидат за народен представител, поради което не може да обоснове правен интерес от обжалване на самото решение. Недопустимо се явява и искането на жалбоподателя въз основа на подписано и подадено заявление-декларация да бъде вписан отново като кандидат в кандидатската листа на мястото, което е заемал преди заличаването. Това е причина жалбата в ЦИК да остане без разглеждане, а произнасянето може да се обжалва пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия.

Венцеслав ИЛЧЕВ