Централната избирателна комисия разреши спора за председателското място в Районната избирателна комисия-Русе, след като на консултациите при областния управител претенции за председател заявиха "Възраждане“ и "БСП за България. Тъй като не бе постигнато съгласие, назначаването на РИК остана в ръцете на ЦИК.

Очаквано ЦИК гласува доверие на опитната Милена Хинкова от "БСП за България“ която ръководи РИК и ОИК-Русе при последните няколко избора. Предложението на "Възраждане“ – Лиляна Владимирова, е назначена на свободното четвърто зам.-председателско място, информира РусеМедиа.

Политическите партии решиха на консултациите да има четирима зам.-председатели на РИК. По останалите три имена спорове нямаше и така вече окончателно зам.-председатели са още Стела Стоилова, предложена от ГЕРБ-СДС, Шейнур Еюб – от ДПС, и Ина Райчева – от ИТН. Секретар на РИК-Русе ще бъде Иван Дойнов от ПП-ДБ.

Ето и целия състав на РИК-Русе, който ще бъде ангажиран с предстоящите парламентарни и европейски избори на 9 юни:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Милена Георгиева Хинкова

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Стела Бончева Стоилова

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Шейнур Мейсуд Еюб

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Лиляна Александрова Владимирова

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ина Георгиева Райчева-Цонева

СЕКРЕТАР:

Иван Дойчинов Дойнов

ЧЛЕНОВЕ:

Миглена Маринова Ангелова

 

Борислав Венелинов Жечев

 

Стефан Атанасов Донев

 

Бранимир Огнянов Стефанов

 

Стефан Димов Бонев

 

Есин Ебадулова Вейсалова-Митева

 

Димитър Милев Димитров

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 20 април 2024 г.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.