Бюджетът на София е длъжен да осигури всички дейности на общината, но същевременно и приоритетите от предизборната кампания. Моята прогноза е, че на 28 март ще има приет бюджет. Това каза общинският съветник от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ – Спаси София“ Бойко Димитров в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Заложен е рекорден по думите му бюджет за развитие на образователната инфраструктура на столицата – разширяване на училища и детски градини и строителство на нови. "Само общинският бюджет е 111 милиона. Допълнително, благодарение на много активната работа на райони и директори на детски градини и училища, имаме 15 класирани проекта в програмата на Министерство на образованието, които ще гарантират допълнително 657 милиона от държавата. Към тях в следващите години трябва да добавим и 47 милиона собствено финансиране. Говорим за 100 милиона тази година и повече от 100 милиона в следващата година“, поясни Бойко Димитров.

В бюджета е залегнало сериозно увеличение на средствата за политиките по превръщане на столицата в по-зелен и по-чист град. "Тази година сериозно се увеличават парите за почистване. Най-големият ръст е за поддържане на междублоковите пространства в районите. Предложеното увеличение е двойно – от 10 на 20 милиона, така, че всеки район да може да развие своите битови и комунални пространства“, обясни общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

През настоящата година са заложени средства за изграждане на един многоетажен паркинг в "Младост“ и два паркинга на метростанции "Сливница“ и "Хаджи Димитър“. "Заделяме пари и за проектиране на 15 други паркинга, които обаче ще бъдат реализирани в следващите години от мандата“, допълни Бойко Димитров.

С 15% е увеличен бюджетът за култура на столицата. Те са предназначени за увеличение на заплатите на културните дейци в общинските културни институти и театри и за увеличаване на издръжката. С 50% се увеличава и бюджетът за Програма "Култура“. "По Плана за възстановяване и устойчивост ще кандидатстваме за средства, които ще донесат допълнително двойно увеличение. От 1,5 милиона, което беше досега, ще заделим 4 милиона за Програма "Култура“, което съм сигурен, че ще се усети“, заяви Димитров.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев изрази надежда, че дебатите по бюджета идния четвъртък ще се бъдат конструктивни. "Считам, че можем да проведем нормален дебат. Нашите предложения са абсолютно конкретни и реални. Истината е, че много от тях са неща, които не успяхме да направим през миналия мандат и които показваме, че наистина са важни. Във всяко едно перо имаме конкретни идеи и разчети. Отделно имаме предложения, които са свързани с конкретни райони на София, свързани с транспортната инфраструктура. Дали тези наши искания ще бъдат приети – въпрос са дебат и ние да ги защитим по достатъчно адекватен начин. Моето очакване е да имаме една добра дискусия и силно се надявам да имаме и добър резултат накрая“, заяви той.

Според него проектобюджетът на Столична община за 2024 г. е подценен в почти всички направления. "Заложени са доста по-малко приходи от възможното“, смята Димитър Вучев.

Той припомни, че в предизборната кампания Васил Терзиев е обещал, че ще работи активно за събиране на несъбраните приходи на общината в размер на 380 милиона лева. "Нашият въпрос е какво се случва с тези пари, защо те не са заложени в този бюджет и защо не залагаме и допълнителни разходи. Ако наистина има такава оценка, трябва да има и някакви насрещни разходи, които да бъдат упоменати, а колегите не залагат такива. Т.е. оказва се, че това твърдение в кампанията се оказва, че може би не е вярно“, коментира Вучев.

Бойко Димитров обясни, че сумата от 380 милиона лева е обявената от предишния заместник-кмет по финанси на Столична община за несъбраните данъци. "Ясно е, че тези 380 милиона не могат да бъдат събрани наведнъж, тъй като това са данъци, трупани десетина години. Оказва се, че най-големият длъжник на общината е самата община. Просто на районите не са били отпускани достатъчно средства, за да могат те да си плащат данъците към Столична община. Това са няколко десетки милиона само от данъчни задължения“, обясни той.

Сигурността на столичани е ключова тема, която ескалира в последните месеци, но не намира своето решение и в бюджета за 2024 г., подчерта Димитър Вучев. "Разходите за сигурност имат минимално увеличение. Не виждаме и конкретни политики, които да вървят в тази посока. Има чудесен чуждестранен опит, който ние не черпим, поне на този етап. Мисля, че това е горещата тема, която ще бъде основна в рамките на следващата седмица“, коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Бойко Димитров увери, че транспортната рамка гарантира необходимите средства за увеличение на заплатите и за покриване на всички други разходи на транспортните оператори. Той уточни, че транспортната рамка се финансира по три направления –общински бюджет, национален бюджет и от продадените превозни документи и други приходи на превозните оператори. "В момента всяка от страните поема приблизително по 1/3“, допълни Димитров.

Димитър Вучев коментира, че има някои неизвестни около транспортната рамка в бюджета. Едно от тях е предложението финансирането на охраната на метрото да бъде осигурено от държавата на 100%, за което са необходими около 17 милиона лева. "17 милиона е една солидна сума, която обаче в момента виси в пространството и е само едно голо обещание на един министър в оставка. Ние не знаем дали тези пари ще бъдат реално осигурени“, подчерта той.

Групата на общинските съветници от ГЕРБ-СДС има сериозни опасения и за средствата за здравеопазване в бюджета на Столична община. "Разходите за дълготрайни материални активи спадат с почти 50%. Това са всички апаратури, които се купуват за общинските болници и всякакъв тип техника. Около 7 милиона са заложени спрямо сегашните разчети. Аргументът е, че тези пари миналата година не са били усвоени“, коментира Вучев.

Бойко Димитров отговори, че за капиталови разходи през 2023 г. са били планирани 17,7 милиона лева, а реално са отчетени 8,2 милиона. Тази година панът е за 21,5 милиона, като тук се включват и детските ясли, уточни той. "Ние даваме с 4 милиона повече от плана за миналата година и с почти 13 милиона повече от това, което реално е разходвано. Просто тук не съм съгласен със забележките на колегите. В цялата капиталова програма тази година наистина много внимателно се гледа всеки обект така, че да заложим реалните суми, които считаме, че ще могат да бъдат разплатени тази година. Не искаме да покажем една бомбастична капиталова програма, да обявим примерно 700-800 милиона, а в края на годината да се окаже, че от нея са изпълнени 400 милиона“, заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС.