През 2023 година Бяла ще е "Европейски град на спорта“, съобщиха от Общината. С тази титла Бяла влиза в голямото семейство на европейските градове и столици на спорта, което вече наброява над 3 000 населени места в цялия свят.

Миналата седмица морският град бе посетен от експерти от Асоциацията на европейските градове столици и градове на спорта (ACES EUROPE), със задача да оценят кандидатурата. След проверката на спортната инфраструктура и презентацията, с която кандидатурата бе защитена, генералният секретар на ACES EUROPE – Хюго Алонсо обяви, че той и колегите му са останали очаровани от видяното. Бяла получи много висока оценка и показа, че градът е готов да бъде част от инициативата през следващата година.

"Титлата ще ни бъде връчена на 6 декември в Европейския парламент. За Бяла тази титла е голямо признание, но и доказателство, че усилията, които полагаме за развитие и популяризиране на спорта не са напразни. Стадионът ни е едно от най-хубавите и добре поддържани съоръжения не само в областта, но и в страната. Богатият и разнообразен спортен календар през последните години също бе високо оценен от експертната комисия. Това ще отвори пред града и неговите жители нови възможности за сътрудничества и инвестиции.“ споделя кмета на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов.

За 2023 в европейския град на спорта Бяла са планирани десетки състезания и спортни активности – турнири по футбол, волейбол, тенис и стрийт баскетбол, състезания по ориентиране, плажни спортове, плуване, колоездене и триатлон, 3-дневен спортен фестивал с отворени тренировки по пилатес, зумба и стречинг, тренировъчни лагери, семинари и обучения.