Къде е министърът на културата Велислав Минеков да дойде веднага да спаси 100-годишна къща от разрушаване? Това се питат живеещи и работещи на пловдивската улица "Йосиф Шнитер". От няколко дни един парцел там е ограден с предпазни огради и е започнато събаряне на достолепна къща, сигнализират читатели на Агенция "Фокус"

Сградата е строена през 20-те години на ХХ век, но времето не е оставило сериозен отпечатък върху визията й. До вчера, когато започна събарянето й.

Къщата е част от уличен ансамбъл, което означава, че всякаква намеса по нея трябва да се съгласува с НИНКН и институтът трябва да даде становище. Миналата година проектът е бил внесен за одобрение от администрацията на "Централен". Районните архитекти отказали да го одобрят, тъй като предвиждал издигане на още един етаж нагоре и застрояване настрани, което не отговаря на Работния устройствен план (РУП) на района. След известно време изчакване проектантите сами изтеглили документите. 

Проучване на Агенция "Фокус" показа, че разрешението за строеж е факт година по-късно. Документът е  с дата 13 септември 2022 г. и е влязло в сила на 3 октомври 2022 г. "Ако община Пловдив е одобрила проекта във вида, в който е бил при нас, е скандално" - коментира кметът на "Централен" Георги Стаменов.

Разрешението за строеж е издадено от голяма община, потвърдиха от институцията. Проектът е бил съгласуван с НИНКН, а параметрите на бъдещата сграда са по одобрен от 2005 г. подробен устройствен план. Всъщност, според този ПУП не само тази сграда, а и съседните й по ул. "Йосиф Шнитер" не се запазват.

Обектът, за който е издадено строително разрешение, е за ново строителство, а не за запазване на съществуващата къща, тъй като сградата не е единична недвижима културна ценност. Задължително условие при наличие на уличен ансамбъл е проектът да се съгласува с НИНКН. В конкретния случай в общината е пристигнал съгласуван проект, който предвижда събаряне. 

Тъй като законът не защитава сгради без статут, община Пловдив неотдавна предложи на НИНКН списък със сгради с потенциал да придобият статут. По преписката все още няма движение и е твърде възможно докато се вземе окончателно решение още десетки хубави стари сгради в централната градска част да паднат жертва на амбициите на собствениците си.