Районен съд – Кюстендил одобри споразумения и наложи наказания на шофьор, гражданин на Черна гора и 6- ма граждани на Сирия и Сомалия, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Те се признаха за виновни в опит да излязат през границата на  страната за Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

21- годишният гражданин на Черна гора се призна за виновен в това, че на 11.10.2022 г., в района на село Долни Кортен, Община Трекляно, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно, в нарушение на Закона за автомобилните превози, превозвал пътници в лек автомобил, без същото да е специално конструирано и оборудвано за целта и е подпомагал 6- ма чужденци да преминат границата на страната в нарушение на закона. Районен съд му наложи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години, както и глоба в размер на 5 000 лв.

На двама от обвиняемите бежанци, които са непълнолетни, съдът наложи наказания "Обществено порицание“, а на останалите - "лишаване от свобода“ за срок от по 3 месеца, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години и "глоба“ в размер от по 100 лв.

Одобрените споразумения имат последиците на влязла в законна сила присъда. Определенията на Районен съд – Кюстендил са окончателни и не подлежат на обжалване.