Бургас отново ще се включи в глобалната инициатива "Поход за Свобода". Тя има за цел да информира и предпази младите хора от попадане в трафик на хора. Шествието ще стартира днес /15 октомври/ в 11.00 часа от площад "Св. св. Кирил и Методий" и ще премине през централните улици на града. 

"В Похода ще участват ученици от средните училища в града, студенти и граждани. Първите 70 човека, които се регистрират на място в 10:30 часа, на площад "Св. св. Кирил и Методий" ще получат тениска на кампанията. Трафикът на хора е много добре организирана престъпна дейност и се извършва с цел експлоатация - сексуална, трудова, продажба на новородени, продажба на органи, просия, фиктивни бракове и други форми на престъплението. Често се бърка с каналджийството на нелегални мигранти, което има съвсем различна правна квалификация и не е свързано с експлоатация на замесените в него лица", съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева, цитирана от БНР - Бургас. 

Тя посочи за миналата година са известни 50 случая на трафик на хора, но това са само официалните данни въз основа на дела образувани в Районната прокуратура. 2/3 от случаите са свързани с продажба на новородени В Гърция и Кипър, а останала 1/3 със сексуална експлоатация. Има и един случай на трафик с цел продажба на кръв.

"Тези престъпления трудно се доказват, защото жертвите рядко свидетелстват за това, което им се е случило или ако го направят след това се отказват от показанията си. Те не желаят да съобщават заради чувства на срам, страх, вина или под натиска на извършителите, защото често са в близки емоционални или роднински връзки с тях. Има случаи,  при които жертвите не се осъзнават като такива!", посочи още Янева.   

Инициативата "Поход за Свобода" се провежда едновременно в повече от 450 града по целия свят и е най-мащабната демонстрация в подкрепа на пострадалите от това престъпление. В един и същи ден – 15 октомври, млади хора от цял свят ще тръгнат в колона по един в мълчалив Поход в борбата срещу трафика на хора. По традиция се провежда в навечерието на 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора и има за цел да фокусира вниманието върху огромните размери на търговията с човешки животи у нас.

В Бургас организацията на Похода се осъществява от Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Фондация А21.

Събитието ще популяризира и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.