Сергиите за риба на пазара в Бургас преди Никулден са пълни, но навалица от клиенти все още няма, показа проверка на "Фокус". Една от вероятните причини според търговците е, че голяма част от хората вече са се запасили с паламуд и чернокоп, които се предлагаха в изобилие преди известно време. 

Шаранът на пазара в Бургас в момента върви по 8 лв./кг, на шайби достигна 13 лв./кг, а алтернативите за никулденската трапеза – чернокоп и паламуд, съответно се продават на 6 и 10 лв./кг. 

"Тази година имаше много чернокоп и паламуд, затова сега хората все още се въздържат да купуват. Чакат последния момент"; "Кризата ги кара да пазаруват по-малко"; "Ще дойдат клиенти, но още е рано. Българинът е традиционалист и ще си купи шаран, може да е малко, но ще спази обичая за Никулден", коментираха търговци.

Думите им се потвърдиха и от клиентите на място. "Всяка година си купуваме шаран, но все още сме заредени с чернокоп, паламуд и барбун. Ще купим и шаран. Обичаме да го приготвяме в два варианта – пържен или плакия. С много орехи, лимонче, както си му е редът. И с винце"; "Купуваме риба, но не задължително шаран. Обикновено взимаме чернокоп и го пържим"; "Шаранът става най-хубав пълен с ориз, орехи и много лук"; "Плакия – лук, домати, орехи. Друг път да го сготвиш, няма да е толкова вкусен, колкото на самия Ниулден", изразиха мнение бургазлии.