Ден преди официалния празник на българската полиция - Архангеловден, в Бургас се проведе тържествена церемония, с която да се благодари за труда и усилията на служителите на реда, доказали професионализма си през изминалата година, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Събитието бе посветено на Атанас Градев и Йордан Илиев - двамата полицаи, които в края на август загинаха в опит да спрат автобус с нелегални мигранти. Тяхната загуба директорът на ОДМВР-Бургас ст. ком. Калоян Калоянов определи като огромна, жестока, нереална, но и отрезвяваща.  

"Мъжете също плачат. Двамата бяха едни от нас. С огромната си енергия, борбеност и изключителен професионализъм. За тях думите чест и достойнство не бяха празни фрази", посочи той. 

Паметта им беше почетена и с едноминутно мълчание от всички присъстващи, сред които - зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев, зам. областният управител Пламен Янев, командирът на Флотилия "Бойни и спомагателни кораби" - ВМС флотилен адмирал Велко Велков и административният ръководител на Окръжната прокуратура Георги Чинев.

На място - пред сградата на Областната дирекция на ул. "Христо Ботев", беше отслужена заупокойна молитва от Бургаското духовенство, на която присъства и Агатополският епископ Йеротей. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

Церемонията завърши с награждаване на отличилите се през годината служители на бургаската полиция, а признание получиха и няколко бъдещи полицаи - децата от полицейския карате и джу-джуцу клуб в града, които показаха завидни умения на тепиха през изминалата година.