Учебната база на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в местността "Върли бряг“ стана терен на пожаро-тактическото учение, в което се включиха представители на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия с председател областния управител. В практическата щабна тренировка се демонстрира земетресение с епицентър к-с "Меден рудник“ с разрушения на жилищни блокове, инфраструктура, жертви и пострадали лица.

В симулативното проиграване се включиха различни институции – регионални служби на ПБЗН Бургас, ОД на МВР, Охранителна полиция, Жандармерия, Спешен център, ЕЕН 112, БЧК, доброволни формирования. РЗИ, ВиК, ЕВН, РУО, общински служители и др.

Целта е тестване в реално време на взаимодействие и координация на отделните институции в случай на земетресение в района на Бургас, оценяване на степента на приложимост на мерките за изпълнение при земетресение, съгласно областния план за защита от бедствия.

В спасителните операции се включиха и доброволци от БЧК.

В края на симулацията щабът анализира учението и отчете, че действията на спасителните екипи са били адекватни. "Свидетели сме на множество бедствия и кризисни ситуации в реално време. Доброто взаимодействие и координация на институции и служби, които имат основна функция за преодоляване на щетите, помагане на пострадали и съхранението на живота, е от основна роля в такива ситуации“, каза в заключение областният управител  проф. Мария Нейкова. Всички участници в тактическото учение обаче се надяват да не се налага никога да реагират в реална ситуация.