Кметът Димитър Николов издаде заповед до директорите на бургаските детски градини и училища да започнат подготовката за предстоящия зимен сезон, съобщиха от Общината. За целта те трябва да предприемат необходимите мерки за осигуряване на нормалното и безпроблемно протичане на учебния процес.

Дейностите включват проверка на общото състояние на сградния фонд, редовна профилактика на отоплителната и ел. инсталации, обезпечаване на регулярна доставка на горива за отопление, осигуряване на пожарна безопасност на сградите и редовна проверка на състоянието на училищните автобуси.

За обсъждане на конкретните мерки в заповедта и за по-добрата координация при реализирането им, бе проведена работна среща на местната администрация с директорите на детските и учебни заведения на територията на община Бургас.

По време на нея стана ясно, че към момента градините и училищата имат достатъчен ресурс за обезпечаване на нормалното отопление на сградите през зимните месеци. В следващите дни следва да бъдат почистени покривните пространства, отводнителните инсталации, шахтите и улуците в района на учебните заведения от падналите през есента листа и клони.

За нормалното протичане на учебния процес в зимни условия, директорите трябва да осигурят и достатъчно количество сол за обезопасяване при необходимост на входовете и дворовете на детските градини и училищата.

В края на срещата бяха обсъдени още предстоящите проекти и профилактични програми сред учениците, сред които бяха безплатните прегледи на зъбния статус при първокласниците, профилактиката на гръбначните изкривявания и новата, която предстои да бъде въведена – програмата за хранителни разстройства сред учениците.

Участие в срещата взеха заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, директорът на Дирекция "Бюджет и финанси“ в Община Бургас Златина Караиванова, началникът на РУО – Бургас Петя Петрова, директорът на общинска дирекция "Образование“ Веселина Таралова и директорите на детските градини и училищата.