Десетки студенти по медицина от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас показаха съпричастността си към милионите, страдащи от редки болести по света, предаде репортер на "Фокус". Събитията бяха организирани в последния ден от февруари от Алианса на хората с редки болести, които представиха пред бъдещите медици изложбата "Отвъд болестта“ - фотогрании на пациенти с различни заболявания, които споделят своята история и показват силата и красотата си въпреки страданието. 

"Лично аз се изправих пред подобно предизвикателство преди 17 години, когато се оказа, че страдам от рядко заболяване. Тогава приех мисията да правя всичко по силите си, за да се повиши информираността за тези болести, да подкрепям хората, които са засегнати, както и да допринеса за промяна в отношението на обществото към тях", заяви доц. Полина Милушева, представител на Алианса. 

Пред сградата на факултета студентите засадиха рядко сращано ягодово дърво, а след това пуснаха във въздуха множество разноцветни балони, в знак на солидарност към милионите болни. 

По данни на Европейската организация на пациентите с редки болести към момента е засегнато 3.5 до 3.9% от световното население, а 75% от страдащите са деца. В моменета са идентифицирани над 7000 различни редки заболявания, като 72% от тях са генетични, а останалите са резултат от инфекции, алергии и други причини от околната среда. Едва за 5% от редките болести има лечение. 

От 19.00 часа днес Моста в Бургас ще бъде осветен в различни цветове в знак на солидарност към хората с редки болести.