През изминалата седмица бе проведено Световно първенство в изключително атрактивния за много ветроходци клас SB20. България беше представена от тричленния екипаж Любен Тенекеджиев и братята Иво и Любен Тодорови. Те са състезатели на Яхтклуб “Порт Бургас". Още през миналата 2023 година те направиха впечатление като част от екипа на състезателния отбор “Шоколад" (Chocolate Racing Team), който спечели една от най-старите и елитни яхтени надпревари в света - Rolex Middle Sea Race в клас “ORC 2". Той също така завърши втори в клас “IRC 2", конкурирайки се с екипажи oт абсолютни професионалисти.

На Световното в клас SB20 българският отбор стартира първия ден с четири гонки, в които спечели една, а на друга завърши на трето място. Това бе техният абсолютен дебют, но още от началото дадоха сериозна заявка за достойно представяне.

След втория ден българите бяха на седмо място и първи в групите “Под 25 години" и “Коринтиан" (непрофесионалисти). Във втората половина на състезанието конкуренцията се засили, но нашите момчета задържаха убедително своята позиция в “Топ 10" на света, класирайки се девети. А в групите ‘’Под 25 години’’ и “Коринтиан" те завършиха на второ място, развявайки българския флаг на подиума в Дубай.