Тази година се навършват 100 години от рождението на знаменития бургаски композитор Лазар Николов. Родният Бургас ще отдаде заслужена почит към маестрото с два концерта и премиера на книга, съобщиха от Общината. Фестивалът, посветен на вековния юбилей, се организира с подкрепата на Община Бургас по Фонд "Култура".

Днес ще бъде представена книгата на Лазар Николов "Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Специален гост на срещата, която ще се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа, ще бъде проф. Юлиан Куюмджиев – едно от малкото имена, които помагат да се докоснем до творчеството на големия композитор.

Фестивалът продължава утре с концерт в Културен дом НХК от 18.00 часа. Тогава ще прозвучат два от струнните квартета на композитора – струнен квартет N 1 "Виртуозни игри“, и струнен квартет N3 в изпълнение на Класик Арт. Класик Арт е състав от блестящи солисти на Софийската филхармония. Съставът интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения на своите концерти, както и произведения от различни епохи – от Моцарт до Лазар Николов.

Музикалната общественост и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с още от творчеството на Лазар Николов на 14 ноември (понеделник). Тогава отново в Културен дом НХК от 18.00 часа публиката ще има възможност да се наслади на "Соната за пиано N2“, "Сонатата за флейта“, "Соната за цигулка“, както три вокални песни и произведението Le Requiem за сопран, цигулка и пиано. Изпълненията ще бъдат направени от проф. Георги Спасов – флейта, Мила Михова – пиано, младата и обещаваща пианистка и тазгодишна носителка на наградата "Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци - Зорница Иларионова – цигулка; Силвана Пръвчева – сопран, солистка на Софийска опера и балет, и Татяна Божко – пиано.

"Вярваме, че този фестивал е проводник на инициативи, които обединяват хората на изкуството, обединяват минало и настояще и възпитават младите хора в дух на приемственост, дух на почитане на големите творци на майка България.", споделят организаторите от Лятна академия на изкуствата.

Проф. Лазар Николов (1922 – 2005) е сред пионерите на българския музикален авангард. Автор е на произведения във всички музикални жанрове, изпълнявани от много български и чуждестранни музиканти и състави. Бил е професор в НМА - София, като и председател на Съюза на българските композитори. Носител е на орден "Стара планина“ (1997 г.) и на голямата награда и златен медал за цялостно творчество и принос за развитието на съвременната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992 г.). Почетен доктор е на АМПТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив (1997) и на НМА "Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002). Професор Лазар Николов е почетен гражданин на Бургас.