Паметта на 1080 бургаски воини, загинали в Балканските войни, беше почетена пред параклис "Св. Георги Победоносец“ в Морската градина, предаде репортер на "Фокус". Той бе построен преди 10 години, когато отбелязахме 100-годишнината от началото на войните, а по стените му са изписани имената на онези достойни мъже, служили в редиците на 24-ти Черноморски пехотен полк и загинали в най-тежките сражения – при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Бунархисар, както и при атаката на Одринската крепост.

Паметта им беше почетена със заупокойна минута, отслужена от Бургаското православно духовенство, с поднасяне на венци и цветя и с едноминутно мълчание.

"Заедно с Благовещение, в края на март през 1913 година се случва чудо – непревземаемата Одринска крепост пада и българската армия пленява 14 османски генерали, 2000 офицери и над 50 000 войници. Войската ни, още невлязла в Христовата възраст, върши невъзможното. Чудото на Одринската обсада няма аналог в модерната история", припомни Агатополският епископ Иеротей.

На място бяха построени няколко представителни блокове - батальон от състава на Командването за логистична поддръжка; представителен ученически гвардейски отряд от Професионалната гимназия "Константин Фотинов", сборен блок от Областен и Общински съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, представителен блок от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола". В ритуала участва и Духовият оркестър с диригент Атанас Камиларов.

На събитието присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, общински съветници и граждани.

"Историята е безсмислено занятие, ако не извличаме поуки от нея. Ако не съпоставяме себе си с примера и завета на предците. Никога повече българският народ няма да е така единен, целеустремен и вдъхновен, както през октомври на 1912 година. "Войната не определя кой е прав, а кой е загубил", гласи една китайска мъдрост", припомни Ася Бороджиева, председател на Областния съюз на ветераните от войните.