Днес Бургас чества 145 години, откакто се е освободил от османско иго. На 6 февруари си спомняме, че цената на свободата често се измерва в човешки животи. И че предните поколения са жертвали много, понякога и всичко, за да живеем ние добре днес. Заповядайте на ритуалите, посветени на паметния ден, организирани от Община Бургас и РИМ – Бургас.

От 11.00 часа на пл. "Атанас Сиреков“ ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, както и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас. От 11.30 часа пред Руски паметник ще започне тържествен ритуал по отдаване на военни почести. Венци и цветя ще бъдат положени и пред паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15) и пред паметника на руския лазарет (Приморски парк).

От 12.00 часа в Регионалния исторически музей ще започне лекция с презентация на тема "Бургас през Руско-турската война. Освобождението на града от отряда на полк. А. М. Лермонтов“. Лектор: Владимир Анигностов. Програмата продължава от 12.30 часа на пл. "Тройката“ с концерт на ПФА "Странджа“.