"Днес поставяме началото на едно ново приятелство, което ще е полезно и за двете страни. Вярвам, че то ще спомогне за осъществяването на много нови проекти.“ Това заяви кметът Димитър Николов при подписването на Меморандума за разбирателство между Бургас и полския град Гданск.

На церемонията от страна на Бургас присъстваха още зам.-кметът Весна Балтина, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, директорът на КОЦ – Бургас проф. Христо Бозов, общински съветници и други.

Посолството на България в Полша бе представлявано от посланика ни там Н. Пр. Маргарита Ганева.

Полската делегация бе водена от маршала на Поморска област – второ ниво на самоуправление, Лешек Бонна, зам.-кмета на Гданск Моника Хабиор. В състава на делегацията присъстваха представители на висшите училища в Гданск и бизнес организации.

"Международните летища в Бургас и Гданск ни позволяват да сме само на два часа разстояние.“, каза Лешек Бонна. Той допълни, че взаимоотношенията между двата града ще имат за цел развитието на науката, индустрията и подпомагането на културата.

"Сътрудничеството ни ще има за цел обмяна на добри идеи, защото без тях няма качествени проекти. Ние ще се радваме да споделим с Бургас нашия личен опит от работата си с европейските институции и как това ни е помогнало да се развиваме.“, каза зам.- кметът на Гданск Моника Хабиор.

"За мен е изключително важно да се работи в няколко области за развитието на двата региона. Особено важно е да създадем обмен между младите генерации сред научните и изследователските среди, защото в тях е бъдещето. За развитието на туризма в двата града е много важно да има целогодишна директна връзка Бургас – Гданск и ние ще ви съдействаме за това.“, каза посланик Маргарита Ганева.

Освен Меморандума за разбирателства между Бургас и Гданск, се подписаха и споразумения между български и полски университети. Така бургаският Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ ще си партнира с Медицинския университет в Гданск. Маршалът на Поморска област Лешек Бонна подписа споразумение за сътрудничество с Асоциация на българските черноморски общини. Договори за сътрудничество бяха подписани между Национална спортна академия – София и Спортната академия в Гданск, както и между Тракийския университет в Стара Загора и Гданския университет.