Изложба "Български везбени мотиви от XVIII до средата на ХХ век" представят на открито само днес от 16:00 часа Народно читалище "Български искрици" и Регионален исторически музей - Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Експозиция е уникална, тя събира ръкоделия, участвали в първия по рода си международен конкурс "Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, организиран от добричкото читалище. 

В конкурса участваха над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от български емигранти в САЩ, Испания и Италия.

Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница. 

Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици ще бъде представена и в Добрич.

Специален гост на събитието днес ще бъде Елица Тодорова Трио. Младите музиканти ще зарадват гостите със своите изпълнения на тарамбука, китара и гайда.

Жулиета НИКОЛОВА