Български камерен оркестър – Добрич  ще открие новия концертен сезон на 27 септември - вторник, от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". Маестро Арто Чифчиян, диригент на БКО - Добрич, е поставил истинско предизвикателство с избора на произведението "Серенада за струнен оркестър" от Гюла Белижай, което не е изпълнявано досега в страната, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Унгарският композитор е известен с разностранните си таланти – освен, че е бил главен инженер на Унгарските кралски държавни железници, той преподава теория на музиката в Националната музикална академия, пише музикална критика и рецензии. Познат е като автор на оркестрови и камерни произведения, църковна музика и др. Творбите му са повлияни от романтизма на Шуман и Менделсон, но носят типичния унгарски стил.

Останалите творби в програмата на концерта са "Румънски народни танци" от Бела Барток и "Камерна симфония" от Дмитрий Шостакович. Билети могат да бъдат закупени в деня на концерта на входа на Огледална зала.

Жулиета НИКОЛОВА