Медицински прегледи се правят на обитателите на Парка за мечки край Белица. Те са част от програмата за здравеопазване на животните в парка и се извършват на всеки три години за всеки от обитателите на парка.

За извършване на прегледите мечките се упояват с пушка от разстояние, тъй като се отглеждат в среда, максимално близка до естествената, и не са свикнали на контакт с хората.

Прегледите са с ехограф, правят се рентгенови снимки, проверява се и състоянието на зъбите на животните. Медицинският преглед се извършва от ветеринари от Германия и от България, информира БНТ.

Наред с основните прегледи, които се извършват на всеки три години за обитателите на парка, се правят и ежемесечни оценки за качеството на живот на мечките. Използва се и следово обогатяване с миризми или с храни, скрити на труднодостъпни места, за да се стимулира търсенето на храна в естествената среда на мечките. Гледачите се занимават и с ежедневен фитнес с мечките, които имат проблеми с краката, което представлява вървене на доста метри с лакомства за животните, за да могат да се раздвижват.