Българска аграрна камара ще създадат на Велики Четвъртък организации от всички сектори на селското стопанство. Това съобщават за "Фокус" от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Оттам уточняват, че учредителното събрание ще се проведе от 16:00 часа в Парк хотел Арбанаси в село Арбанаси до Велико Търново.

"Подобна структура, в която участват представители на организации от всички селскостопански сектори у нас, се създава за първи път в най-новата българска история", уточни Симеон Караколев, един от  инициаторите  и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Аграрната камара ще представлява България в семейството на Копа – Коджека - най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в Европейския съюз. В нея на този етап ще членуват над 8000 производители от всички сектори и подсектори на селското стопанство у нас.

До учредяването на камарата се стигна след три поредни срещи, на които организациите на производителите от селското стопанство дискутираха критерии за представителност, вариантите за разрешаване на спорове вътре в даден сектор, на междусекторно и на национално ниво, както и разработването на краткосрочни и дългосрочни политики за развитие на отрасъла. Домакин на предварителните работните разговори бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

На предстоящата учредителна срещата в Арбанаси ще бъде приет устав на Аграрната камара ще бъдат избрани управителни органи. Официални гости на събитието ще са заместник-министъра на земеделието Крум Неделков, както и представители на  Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив.