Българо-сръбският лъч на Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка" предстои в Добрич след броени дни и това ще бъдат последните стъпки от маршрута, който е с финал една "свята земя", там където се ражда хлябът и роден край за Елка Няголова, душата на фестивала, родена в красива Добруджа, винаги в бели одежди, като Йовковата бяла лястовица, символ на надеждата - за добро, предаде репортер на "Фокус".

Фестивалът на поезията е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и домакинството на кмета на Добрич Йордан Йорданов. "С удоволствие приех да бъда патрон на това истинско тържество на духа, защото смятам, че болезнените разломи на днешния ден открояват значението на културните дейци като най-важен посланик на своите народи, като най-точна мяра за общите човешки стремежи", пише президентът.

"Международният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" не за първи път акостира в град Добрич. Много от разноезичните членове на нашата Академия са добре познати и обичани от публиката на нашия град. И съм убедена, че и в ХVІІ издание  на фестивала публика и поети ще бъдат в една емоционална тоналност! Гости на Добрич ще бъдат: акад. Ристо Василевски, Вера Хорват, Лиляна Стеич и Ясминка Надашкич-Джорджевич", съобщи Елка Няголова.

В програмата на фестивала ще вземат участие и поети, родени в Добрич: Сашо Серафимов, Петранка Божкова, Генка Петрова и Елка Няголова. "Ще звучат в прегръдка двата славянски езика: българският и сръбският", съобщават организаторите.

Публиката ще се наслади на музикални изпълнения на Хора на учителките с главен художествен ръководител Маргарита Русева – Ганева и диригент Габриела Писанова. Ще прозвучат пиеси от славянски композитори в изпълнение на струнен квартет "Добрич".

Добрич събира почитателите на писаното слово за едно своеобразно вглеждане в общия ни корен - 17 май, 17:30 ч., Огледална зала "Нели Божкова“ и 18 май, 10:00 ч., Къща музей "Йордан Йовков“.

Жулиета НИКОЛОВА