На път сме да привлечем първия инвеститор в индустриалната зона в село Жиленци. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Става въпрос за световен лидер в производството на соларни панели. Българо-немското дружество има опит над 25 години в изграждането на електрически съоръжения, има повече от 300 завършени строителни проекта в промишлената енергийна инфраструктура в България. Компанията е инвеститор от клас А.

Предложението е за изграждане на завод за производство на панели, 1 000 мегавата на година. Предприятието ще осигури над 100 работни места. Разгънатата застроена площ на сградата ще бъде 12 дка., а височината 6 метра.

Ще се предоставят и социални придобивки. Предвижда се 100 % от енергията, използвана за производството на соларни панели да бъде от ВЕЦ. Всяка година ще се предоставят безвъзмездно на Общината по 100 киловата панели. Ще се създаде център за стартиращи компании в областта на соларната енергетиката, ще се организират безплатни курсове за обучение на инсталатори на фотоволтаични централи. Всеки един от гражданите на община Кюстендил ще може да ползва безлихвен лизинг при положение, че желае да си изгради инсталация и среща затруднения с финансирането. Ще бъдат изготвени идейни и технически проекти, за сметка на инвеститора, на всички обществени сгради на общината.

"Остава да уточним последни детайли и да го предоставим на вниманието на колегите от Общински съвет. Инвестицията ще бъде за над 20 млн. лева. Това показва оценките за Кюстендил и интересът към региона. Ключова е, че ще бъдат създадени и работни места с много добро заплащане“, каза Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил допълни, че ангажимент е изграждането на път, но за него трябва да се намери ресурс от държавата. Ще се нужни около 18 месеца за да заработи заводът, след решение от страна на Общински съвет.

Венцеслав ИЛЧЕВ