Васил Байрактаров, който от 20 години живее и работи в САЩ, изгради Парк за спорт, отдих и туризъм в родното си село Црънча в община Доспат. Това каза за "Фокус“ Недко Хаджиев – кмет на Црънча. Байрактаров е роден, израснал е и е учил в селото, като дори по постоянен адрес все още се води жител на родопското село.

"Васил реши да направи и остави нещо трайно в родното си село. Идеята се роди преди около година. Паркът е построен на 6 дка площ, закупени от Байрактаров. Те се намират на 400 метра от село Црънча, в посока природната забележителност "Скалето“. В Парка има мини футболно игрище с изкуствена трева, стадион за тенис и волейбол, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, барбекю с лятна и зимна част, голяма детска площадка. Има и построена чешма с четири чучура. Монтирани са и 32 пейки, има и санитарен възел. Има и красиви алеи с каменни плочи“, посочи Хаджиев.

В момента все още текат довършителни работи за направа на настилките на игрищата, както и по оборудване на детската площадка с уреди за забавления на децата от селото и туристите.

Кметът на село Црънча каза, че в селото има 30 ученици в местното училище и 12 деца в детската градина. Освен от тях обаче, се очаква Парка да се посещава и от многобройните туристи идващи в селото заради близостта му до Доспат и природната забележителност "Скалето“. Предвижда се в новопостроения парк да се провеждат спортни турнири на игрищата, празници и други местни инициативи.

На 17 юни в село Црънча ще се проведе традиционният празник на населеното място, като тогава ще бъде и официалното откриване на Парка. Кметът на селото изрази надежда благодетелят, изградил ценната придобивка да присъства на празника.

Нели ГЕРГЬОВСКА