Българи и сърби премахнаха символично границата за ден край село Бобешино, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Традиционният международен събор се провежда край разположената до българо-сръбската граница черква "Св. Йоан Кръстител". Та е осветена през 1886 година.  През 1920 година съгласно Ньойският договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от абсидата.

Повече от десетилетие там се провежда и международният събор.  Той се прави традиционно между Република България и Република Сърбия и събира гости от двете страни на границата. Датата съвпада с деня на обявяването на Независимостта на България. Днес гости бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и кметът на сръбската Община Босилеград – Владимир Захариев.

"Независимо от болести и премеждия отново сме тук, за да покажем на света, че тук тупти едно християнско сърце, изпълнено с вечната обща човешка любов. Тази граница съществува само виртуално и на някакви карти. Граница не може да има между тези семейства, между всички нас“, каза Петър Паунов.

"Както каза колегата, граница няма. Никога не я е имало в нашите глави. Дали сме от едната страна на границата или от другата, ние сме едно. Ние сме братя, винаги неразделими. Нашият етнос и култура са еднакви“, каза Владимир Захариева. Беше отслужен водосвет за здраве, а след това българо-сръбската гранична среща продължи с музикална програма, в която се включиха състави от двете общини.

Венцеслав ИЛЧЕВ