Буквите-заглавки, украсявали старинните ръкописи в миналото и носещи знака на изкуството, изучават малчугани в Работилницата за въображение в Художествената галерия в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Няма по подходящ месец от май за такова занимание, защото началото на пролетта е свързано с датата 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Първокласници от добрички училища, които вече знаят за малките и главните букви, в арт ателието разширяват своите знания и се учат да създават букви – заглавки. Децата в презентация разглеждат странички от старобългарски ръкописи и виждат как на места текстът започва с голяма, старателно илюстрирана буква. С водни боички и въображение те имат шанса да нарисуват своята буква-заглавка като истински художници.

Работилницата за въображение е пространство за детско творчество. С годините тя се утвърждава като обичано от малките творци място, а екипът й не престава да изненадва и да предлага нови и вълнуващи срещи с изкуството и неговите многообразни форми.

Майските занимания при по-големите ученици насочват вниманието към графиката и графичните техники - дълбок печат в гравирана цинкова плоча, а в линогравюра – висок печат. Тези дни учениците работят с мастило, валяк и преса, за да създадат отпечатък с художествена стойност, а за да усетят разликата в изразните средства на графиката и живописта, участват в панорамна обиколка сред платната на старите майстори и емблематичната колекцията "Златото на Добруджа.“

Работилницата за въображение е отворена за всички деца и младежи с интерес към изобразителното и приложно изкуство. Летните ваканционни месеци са времето на индивидуални посещения, които носят незабравим спомен на децата. Традиционно летните занимания завършват с изложба, която представя детското творчество в неговия естествен и неподправен вид. 

Жулиета НИКОЛОВА