Поредно дарение направи историкът, колекционер, дарител и обявен за будител д-р Румен Манов, този път за Държавен архив – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Архивът получи множество оригинални документи и снимки на личности, свързани с историята на Кюстендил. Дарението е и един своеобразен подарък по повод 60-годишнината от създаването на архива в града под "Хисарлъка“.

"Най-после и Държавния архив в Кюстендил получава едно страхотно дарение от д-р на историческите науки Румен Манов, който е обявен за почетен гражданин на Кюстендил от 2017 година, както и будител в национален мащаб за същата година. От чисто дарителски и спомоществователи подбуди събира документи със собствени средства, дарявайки ги на музеи и архиви. Дойде ред да получим и ние един изключително богат фонд на семейство Коцеви, по-специално на Никола Коцев, който е бил кмет на Кюстендил, общественик, депутат и окръжен управител, както и хората около него“, каза Петър Шейков, директор на Държавния архив в града. Той изказа благодарност към дарителя, връчвайки му грамота и специален календар. Той пожела на дарителя да продължава да поддържа българщината, чрез събираните архивни документи, които са в основата на местната и национална история.

От своя страна д-р Румен Манов посочи, че дарението по своята същност е уникално. Уникално със своята пълнота. В него са включени много известни личности, свързани с историята и с паметта на Кюстендил. Сред тях са: Архитектът Христо Ковачевски; банкерът Даме Богоев; Зинови Поппетров; художникът Николай Дюлгеров.

"Тези хора са свързани с Кюстендил. Изпитвам едно чувство на удовлетворение, на споделеност, че тези хора излизат от тъмата на неизвестното, осветляват се делата им, осветляват се имената им и стават част от кореновата система. Стават част от паметта, от историческата истина. От историческото незнание до сега, което се превръща в знание за Кюстендил“, сподели дарителят Румен Манов. Той разглежда всичко това като един пъзел, в който всеки факт, всяко събитие, всеки човек винаги намира мястото си в дувара на историята – България. "Това е едно малко камъче. Знам, че нещата вече няма да се разпилеят. Попаднали са на сигурно място и в сигурни ръце“, допълни Румен Манов.

Дарението ще бъде обработени, ще бъде създаден специален архивен фонд и документите ще станат достояние за всеки, желаещ да се запознае с тях.

Венцеслав ИЛЧЕВ