Всеки, който е инвестирал в имоти, знае, че пазарът може да бъде капризен, не винаги е наш приятел и доста често си позволява своеволия и движения в нипрятна за нас посока. Брокерът от Пловдив Мирослав Язов със съвети в своя канал в "Ютуб" за продавачи при евентуален спад на пазара на недвижими имоти.

Определете Размера на Вноската при Покачване на Лихвата: Първият важен аспект е да прецените какво ще бъде въздействието върху размера на вашите месечни вноски при евентуално увеличение на лихвите. Разгледайте варианти и говорете с банкери ако се повиши лихвата, колко ще се повиши и вашата вноска, за да бъдете готови за промени в пазарните условия и дали ще можете да си позволите такова повишение.

Определете дали цената на имота ще падне въобще. Няма такова нещо, че цените винаги са нагоре. Има определени имоти, на които цените растат нагоре и винаги са интересни - около "Цар-Симеоновата градина", по ул. "Волга", в близост до "Новотела"-а. Определете дали сте в такъв район. Не си мислете, че ако сте си купили имот в "Оазис"-а, там цените постоянно ще нарастват. Ако стане срив на пазара, тези имоти в периферията ще пострадат първи.  

Определете Цената на Ликвидация: Вторият аспект, който трябва да разгледате, е цената на ликвидацията. Ако ситуацията изисква бърза продажба на имота, важно е да знаете каква ще бъде реалистичната цена, която може да очаквате, ако се налага да продавате скоростно. Подгответе се финансово и емоционално за този евентуален случай.

Определете Потенциалната Загуба: Не е приятно да се мисли за загуба, но в инвестирането в недвижими имоти трябва да бъдем реалисти. Проучете и определете колко сте готови да понесете загуба в случай на спад на пазара. Планирайте внимателно и имайте резервни планове.

Определете Времето, През Което Можете да Изчакате: Един от ключовите фактори за успешното управление на имотната си инвестиция е да о
пределите колко време можете да изчакате, преди да решите да продадете. Анализирайте своята финансова ситуация и планирайте дългосрочно.

Определете Разходите за Поддръжка на Празен Имот: Важно е да разберете разходите, свързани със задържането на имота празен. Включете разходите за поддръжка, данъците, таксите и евентуалните ремонти във вашия бюджет, за да избегнете неприятни изненади.

Използвайте Креативни Тактики за Продажба: Вместо да падате в класическите стратегии за намаляване на цената, разгледайте възможностите за креативни подходи. Добавете стойност към имота с допълнителни довършителни работи или обзавеждане, което да привлече вниманието на потенциалните купувачи и да ви помогне да избегнете големи загуби. Информирайте се! Говорете с професионалисти, бъдете готови предварително за всякакви сценарии. Знаем, че превантивността не е най-силното оръжие на българина, затова бъдете различни и една крачка преди всички останали.