Английската писателка и един от най-големите приятели на България, автор на едни от най-добрите исторически книги, писани за героите на страната ни Мерсия Макдермот е починала броени дни преди да навърши 96 години, предаде репортер на "Фокус“.

Мерсия Макдермот посвещава повече от 30 години на изследването на българската история. Автор е на книгите “Апостолът на свободата" за Васил Левски, "История на България (1393-1885)", както и на биографиите за Гоце Делчев, Яне Сандански и Димитър Благоев.

Книгата на Мерсия Макдермот "Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев“, издадена през 1978 г. отдавна беше изчерпана. В началото на 2022 година, в навечерието на 150 години от рождението на големия българин, издателство "Синева“ отпечата второ издание на книгата със съдействието на община Гоце Делчев.

"Днес, с тъга и безкрайно уважение се прекланяме пред паметта на тази достойна жена, която посвети огромна част от живота си на България, нашата история и нашите национални герои. Тя бе приятел на нашия град – многократно е посещавала Гоце Делчев през годините, а в Общинския исторически музей се пазят дарени от нея ценни предмети. Изказваме искрените си съболезнования на семейството и близките й, като благодарим за приятелството и отдадеността й към България! Дълбок поклон пред паметта на Мерсия Макдермот!, допълват от Община Гоце Делчев.