Навръх "Сурва" две кукерски групи се сбиха в град Земен. Четирима са пострадали, сред които и бременна жена. Ранен е 16-годишен младеж. Задържан е 50-годишен мъж, за когото има данни, че е инициирал и самостоятелно провел нападението. Боят е бил наистина жесток, като според свидетели е имало и хора, изпаднали в безсъзнание. Нападателят е задържан. Ивайло и Роберто са двама от четиримата пострадали, които застанаха пред камерата на NOVA, за да разкажат за случилото се.

Всичко се случва заради конфликт между две групи, породен от спор за разпределение на чановете. 

"След празника "Сурва" се събрахме с част от групата и празнувахме. От другата група започнаха да блъскат по вратата и да чукат по прозорците. В Земен "Сурва" е разделена на две групи. С Роберто излязохме да видим какво се случи. Когато се показах – бях ударен директно в лицето, паднах на земята и започнаха да ме ритат. Изпаднах в безсъзнание", заяви Ивайло.

По думите на Роберто той бил ударен два пъти в лицето от нападателя му. 

"След това бях прибран вътре в къщата, а хора, които излезли навън след това – опитали да разтърват биещите се. 16-годишен младеж и приятелката на Ивайло, които му оказваха първа помощ, също пострадаха от мъжа, който ни нападна. Има и още един пострадал – Мартин", подчерта той.

Ивайло каза, че е бил изнесен буквално на гръб от 16-годишния Николай, след като припаднал. 

"Бременната ми приятелка, която се опитала да ме защити, пострада. Нападателят е само един. Казва се Калин", посочи мъжът.

От болницата в Перник уточниха, че Грета е била с неразвиваща се бременност и плодът не е загинал вследствие на ударите срещу нея. А причината за боя е стар спор за чановете в Земен между официалната група на града и тази на задържания Калин Кръстев.

"Като се разделихме той взе всички чанове, само на мене останаха най-големите – 18,19,20 и 21-ви номер като звънци. И аз ги дадох на моя син да ги носи тая година. И може би причината е, че като ги е видял на моя син, решил да се бие", посочи Георги Александров.

От прокуратурата в Перник посочиха, че е образувано досъдебно производство за причиняване на телесни повреди на повече от едни лице по хулигански подбуди.

"Всеки да си пази децата, дори когато ги праща на празник. Защото не може като се прибереш да го видиш цялото пребито, смачкано от бой. Нито го е хранил, нито го е поил, нито му е купувал дрехи", допълни той.