Догодина очакваме да започне проектирането  на нова и модерна Съдебна палата във Варна. Сагата с правния статут на отредения терен е на финалната права. Това заяви народният представител от ГЕРБ/СДС - Варна Бранимир Балачев, който пое този предизборен ангажимент пред магистратската общност във Варненския апелативен съдебен район, един от най-големите в страната. "Заявявам пълната готовност на МП за прехвърляне на въпросния имот към ВСС“, заяви по време на парламентарния контрол днес служебният министър Крум Зарков в отговор на въпроса на адв. Балачев.

Теренът, по известен като "Цирковата площадка“, е собственост на правосъдното министерство, като с активното съдействие на Община Варна е инициирана кадастрална промяна и са предприети всички необходими действия за съставяне на нови актове за държавна собственост и имотът чрез областния управител да бъде предоставен на ВСС.

"Да ви поздравя с упоритостта, с който го поставяте този наболял въпрос. Над

1000 магистрати и над 1.5 млн.граждани от цяла Североизточна България очакват това решение. Местната власт, правителството в лицето на областния управител, МП,а и ВСС работят в една посока, така че теренът да бъде осигурен и на дневен ред скоро ще бъдат  проектирането и бюджетирането, увери министърът.

Народният представител Бранимир Балачев постави този проблем и от трибуната на 47-то НС, но тогавашният правосъден министър Надежда Йорданова  не даде еднозначен отговор.