"Не е тайна, но като много социални сфери и в туризма има видима динамика". Това каза Божанка Добрева от Европейския институт по културен туризъм "Еврика" в Добрич, предаде репортер на "Фокус". В уютната атмосфера на бъчварницата в АЕМО "Старият Добрич" сред старинни предмети и топлината на горяща камина бяха представени прототипи на сувенири с елементи от добруджанския край.

Събитието популяризира съвременни продукти на креативния туризъм, който обединява принципа на интерактивност и докосване до пазителите на духовността - майстори и занаятчии от региона. Новата форма на туризъм освен, че популяризира местната култура, също носи преживявания за туриста, което отговаря на динамиката на нашето съвремие. 

"Туризмът не е това, което беше. Искаме да обърнем поглед върху местните ресурси, върху културното наследство за създаване на автентични местни продукти. Има все по-голямо търсене на такъв тип продукти, които са свързани с даден регион и включват туриста като участник. Той вече иска не да бъде част от големи групи, а да пътува индивидуално, да опознава и да се "потопи" в атмосферата на местната идентичност", посочи Божанка Добрева. 

Тази философия е заложена в създаването на девет продукта по проекта на "Еврика" -"Туризъм, културно наследство и креативност", изпълняван от сдружението и партньори от Украйна и Грузия. Сред създадените продукти са фестивал на хляба и познавателни кулинарни турове, които открояват уникални местни гозби и традиции.

Гостите на събитието днес се запознаха с майстора Ивайло Маринов. Неговите интерпретации са наречени "Сувенир на Добруджа“. Десетки метри обработена естествена кожа и парчета керамика той превръща в добруджански слънца. Те съчетават архетипни образи, като този на спиралата, символизираща безкрайността, и елементи от природата на Добруджа. Това са житният клас, зрънцето жито, формата на листенцата на слънчогледа. Прототипите отвеждат към древните вярвания, забравени днес, но съдържащи светоусещането на предците ни и усета им за красота. В миналото например се е вярвало, че ако бременна жена вдига поглед към слънцето, рожбата й ще е красива като него. В празничната обредност обаче и в наши дни соларният знак заема централно място. Пример за това е формата на обредния хляб, винаги кръгла, и мястото му на трапезата - винаги в центъра. 

Европейският институт по културен туризъм "Еврика" популяризира и останалите осем продукта. Един от тях е презентация на здравословните качества на сок от прясно изстискана пшенична трева. Напитката е била популярна в Грузия например още преди 2000 години. 

Сдружението в Добрич очаква визитата в добруджанския град на своите партньори от Грузинския център за изкуства и култура в Тбилиси и украинската Фондация за развитие на град Николаев, за да обменят опит. През месец май всички девет продукта от българска страна ще бъдат отново представени чрез демонстрационни турове. Ще бъде създаден и филм, който да популяризира част от възможностите на добруджанския край в посока на креативния туризъм.

Жулиета НИКОЛОВА