Сравнение на произволен принцип показва, че Ботаническата градина в Балчик е една от най-скъпите в Европа, предаде репортер на "Фокус". Тя е втората по големина след тази в Монако и е наистина много красива, едно от бижутата на Приморска Добруджа. 

Входът за възрастни е 15,00 лв., за ученици, студенти и пенсионери (при представяне на удостоверителен документ) – 5,00 лв., деца до 7 г. (със семеен придружител), както и хора с трайни увреждания - безплатно, семеен пакет (родители с деца до 18 год.) – 24 лв. 

Ето цените на някои известни ботанически градини в Европа, избрани на произволен принцип. Обявени са в онлайн пространството:

Ботаническата градина в град Фуншал на остров Мадейра е с вход:

възрастни - 7,50 евро

деца - 3 евро

деца под 6 г. - безплатно

Ботаническата градина в Монако е с вход:

възрастни - 7,20 евро

деца - 3,80 евро

възрастни 65+ - 5,50 евро

Ботаническата градина "Мажорел" в Мароко е с вход:

възрастни - 150 марокански дирхама (ок. 26,60 лв.)

деца - 75 марокански дирхама (ок. 13,30 лв.)

The Privy Garden в двореца "Шьонбрун" във Виена

възрастни - 5 евро

деца (6 - 18 г.) - 5 евро

Ботаническата градина в Барселона е с вход:

възрастни - 5 евро

младежи (16 - 29 г.) и възрастни (65+) - 2,50 евро

деца до 16 г. - безплатно

Отделно от обявените за вход цени за Ботаническата градина в Балчик се заплащат паркинг - 6 лв. за лека кола за един календарен ден, и др. услуги, като екскурзоводска беседа на български или английски език, ботаническа консултация, учебни курсове.

Най-солидни са цените за градински мероприятия, тържества, концерти, ревюта и др. Цената за време 1-3 часа – 1140,00 лв., за 4-6 часа – 1800,00 лв. Пълна информация на цени и основания е публикувана на интернет страницата на университетски ботанически градини, раздел Балчик. Към заплащането за мероприятие се заплаща също отделна такса за вход и още една за фотосесия. 

Университетска ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка и разполага с растителни колекции с над 4900 вида, които се увеличават непрекъснато. 

Има обособени три зони - парк, градина Разсадника и Защитена местност. Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Любителите на този вид растения могат да се насладят  на едроразмерните кактуси на открито през летния сезон, както и на къта със зимоустойчиви кактуси, експонирани в оранжерията целогодишно.

Бонбоненото и каучуковото дърво, каменният дъб, едроцветната вечнозелена магнолия са само част от многобройните екзотични растения в градината край морето, с която балчиклии се гордеят, но и всички добруджанци.

Университетска ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството. При Ботаническата градина функционира Балкански екологичен център. 

Въпреки всичките й достойнства тази градина основно се посещава от чужденци и с всяка промяна на цените става все недостъпна и скъпа за българските туристи. От април до май времето за посещение е от 8:30 ч. до 19:00 ч., от май до август - от 8:00 до 20:00 ч.

Жулиета НИКОЛОВА