Фиданки с трюфели е иновативен продукт, представен за първи път на специализираното изложение "Борса за семена и посадъчен материал" в Добрич, което продължава до 5 февруари,  предаде репортер на Агенция "Фокус". Гамата от фиданки е широка - дъб, липа, габър, бор и леска. Фирмата е варненска и развива своята дейност в област Добрич.

"Ние изкупуваме трюфели, изнасяме в Европа от около 4-5 години. Започваме да се занимаваме вече и с култивиране на трюфели. В Балчик имаме изградена наша платанция от около 60 дка с такива насаждения, като искам да кажа, че трюфелът е подземна гъба, която расте в симбиоза с корените на дърветата. Трябва да имаме дърво, което да е гостоприемник. Около корените на това дърво се зараждат трюфелите. Те не могат да растат, ако няма дърво гостоприемник". Това каза Георги Георгиев, управител на фирмата, която  се занимава с изкупуване, преработка и продажба на диворастящи гъби и трюфели и е един от пионерите в България в дейността с трюфели - преработка и търговия.

Трюфелите се делят на два вида - бели и черни и в зависимост от периода на зреене - летни и зимни. По думите на специалиста България е страната, която изнася най-големи количества трюфели в Европа, това е знайно за много малко хора у нас. Тенденцията е характерна за последните 5 години. "Това не е случайно. Определя се от добрите метеорологични условия и плодородната почва. България е страна, където реално навсякъде има трюфели. В Североизточна България се развиват изключително добре. В целия район около Добрич мога да кажа, че няма гора, която да няма трюфели в естествения им вид", коментира Георги Георгиев.

За съжаление и в региона се наблюдават негативни процеси, като недобросъвестно събиране на трюфели, което води до изчезването им в естествени находища. Това активизира процеса на култивирането им. Пример за това са страни, като Италия и Франция. Именно там е и най-големият пазар за български трюфели, отбеляза Георги Георгиев. Немалко са примерите в страната, при които трюфели се събират не с кучета, както е правилно, а с мотики и лопати, което води до унищожение на наход news pic 2
© Агролес
ищата. 

В контекста на всички казано, през последните години в България се наблюдава сериозно покачване на интереса към този вид бизнес. Дъбът и липата са изключително устойчиви и много добре се развиват в Добруджа. Трюфелите започват да плододават след 5-ата или 6-ата година, т.е. след толкова години от засаждането на фиданките. В 1 дка влизат средно между 60 - 65 фиданки. Сеят се на 3,50 на 3,50 до 4 на 4 метра разстояние. Добивът е относителен и зависи от терена и метеорологичните условия. Но средно от едно дърво за година добивът може да бъде от 200 грама до 5-6 килограма. Човек може да си засее едно или две такива дървета в двора. Масово интересът е от хора, които притежават пустеещи терени.

Любопитен факт е, че при световните пазари Китай изпреварва сериозно САЩ като мащаб на консумация, подчерта Георги Георгиев. Ако до преди 4 години изкупната цена е била под 100 лв. за килограм, то сега не пада под 200 лв. за кило. Преди Нова година дори цената на черния трюфел е достигнала до 1000 лв. за килограм. 

Жулиета НИКОЛОВА