Бойко Борисов е в Пловдив за втори път в рамките на шест дни, предаде репортер на Агенция "Фокус". В момента той е на територията на изграждащата се пречиствателна станция на града. С него е кметът Здравко Димитров, както и други представители на местната власт.

"Производството на биогаз става след анаеробно измиване на утайките, които се получават на тази пречиствателна станция в съоръжения, наречени метан танкове. Биагазът, който се произвежда. е аналог на метана, който се движи по тръбите и се нарича природен газ. Разликата е, че природният газ има 9.04 киловата, 94% метан, а биогазът има 6.04 киловата, или  64% метан.

Това е голямата разлика. Не всяка машина е годна да работи с единия и другия газ. Тук са доставени вече и монтирани газгенератори, които работят на биогаз и произвеждат електроенергия, задоволяваща 50% от нуждите на пречиствателната станция в бъдеще при нормален експлоатационен режим. Това намалява и сметките на потребителите със също толкова – с около 50%", обясни преди време инж. Павел Павлов от фирмата-изпълнител.