Всяка година утайките на Пловдив са 20 000 тона. Сега с пречиствателната  станция те се обработват в метантанковете и ще се произвежда метан и посредством когенерация и ще се произвежда 50 % електроенергия от нужната електроенергия на станцията. Това стана ясно при посещението на Бойко Борисов и народни представители от ГЕРБ днес в Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Досега утайката се обезводняваше и се депонираше, но не можеше да се обработи и не можехме да я използваме", уточни представител на станцията, той посочи, че количеството утайка драстично ще е се намали

Ще се използва и термична инсталация за изсушаване на утайки, допълнително и соларни инсталации за изсушаване, което позволява впоследствие да се изгаря в ТЕЦ или в циментов завод. така се затваря целия цикъл, т.е. няма да има утайка, която няма да има какво да се прави.

"Открил съм стотици пречиствателни станции, но винаги за Пловдив е най-най- най-модерното. 20 000 тона утайки се депонираха в почвата, сега метанът в станцията се превръща енергията. Това обхваща 450 000 човека и допълнително селата от родопската яка. Това е огромен проект за 120 милиона. Това са последните неща, които ние започнахме и довършваме. Няма да има какво да откриваме следващите години, защото нищо не се работи, обърна се Бойко Борисов към кмета на Пловдив Здравко Димитров.

"Зад нас е всичко, което сме работили като правителство, като община. След станцията в Марица ще се излива чиста вода, рибарите могат да идват.", допълни накрая Борисов.