Основната цел на Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов“ е да въведе туристите в епохата на Второ българско царство. Екипът, който изработва фигурите и ги аранжира в различни сцени не се наема с твърденията, че всичко, което може да се види там, е на 100% такова, каквото е било в реалност. Това разказва за "Фокус“ скулпторът Борис Борисов, натоварен с нелеката задача да разшири експозицията.

Той уточнява, че новите сцени, които вече са подредени на двата нови етажа в културната институция, пресъздават основни моменти от нашата история. Сред тях са прощаването с Патриарх Евтимий, Битката при Клокотница, както и битови сцени като средновековен пазар в подножието на Царевец.

Новите фигури са 37. Те са изработени за около година и четири месеца, като с това се е занимавал екип от около 20 души под ръководството на Борисов.

"Целта ни беше по максимално жив начин да пресъздадем конкретиката, конкретното събитие, да речем. За целта човек трябва да стане малко и актьор, да влезе в роля, да усети самия момент, който се пресъздава, защото освен фигурите, отзад имаме и стенописи и декори. Правим общо казано нещо като диорама“, допълва скулпторът.

Всички сцени са подбрани след дълги консултации с археолога проф. Хитко Вачев. Туристите, казва Борисов, се радват на всичко – на самите фигури, на облеклото, на предметите от бита и живота на предците ни.

"Тук правя уговорката, че направеното от нас не е и няма как да бъде на 100% каквото е било в миналото. Ние знаем, че в Търново има музеи, които пазят редица артефакти, които са за да се запознаем прецизно с историята си. Целта на този музей е по-скоро да въведе зрителите в епохата като усещане, да я представи по по-интересен начин, за да могат хората реално да си го представят“, обяснява още скулпторът.

Официалното откриване на обновената част на Мултимедийния посетителски център предстои. Фигурите вече са подредени, а сега предстоят довършителни дейности като монтиране на осветление и почистване.

Луиза ТРАНЧЕВА