Доста хора реагираха с искрен смях и забавление на позицията на БАЗ и СЗБ. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" общинският съветник в СОС от "Спаси София" Борис Бонев. Припомняме, че вчера Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха до медиите позиция, в която споменават "Спаси София". В съобщението се казва, че от бранша са "изключително притеснени от агресивната атака, която "Спаси София“ организира срещу българската столица София".

"Да, доста хора го прочетоха и реагираха с искрен смях и забавление на тази позиция. Аз, честно казано, не мисля, че някой турист се интересува дали се иска оставката на кмета Фандъкова. Това, което обаче ги интересува, е, като дойдат тук, да ходят по равни, здрави и красиви тротоари; интересува ги да не е хаос с паркирането навсякъде; интересува ги да има бърз и редовен градски транспорт; интересува ги да им е чист въздухът; интересува ги да им е чисто; интересува ги заведенията в София да не ги мамят, да има добро обслужване. Аз мисля, че като човек, който обича да бъде турист и съм бил в много градове, че това са нещата, които в крайна сметка човек иска да види. И нито едно от тези неща ние не сме съучастници да не се случва. Напротив, през цялото време "Спаси София“ настоява за тези неща, през цялото време ние се борим за тези неща. И въобще не е странно защо тези асоциации излизат с подобна позиция, предвид кой е техен председател – господин, който има публично близки връзки с управляващите от ГЕРБ и конкретно с Бойко Борисов", каза Бонев.

Според Борис Бонев това е един доста нескопосан опит за контраатака, след като от "Спаси София" обявиха протест с искането на оставката на Йорданка Фандъкова

"Защо са си споделили публикацията със снимка от бул. "Шанз-Елизе“ в Париж, казвайки "Ето как и Париж има проблеми, пък никой не ги коментирал“? – Булевард, който само след две години ще претърпи тотална трансформация, ще стане полупешеходен, с широки велоалеи, с много по-големи тротоари и много повече зеленина, точно за да не бъде само за автомобили. А същевременно същите тези хора, които дават пример с Париж, протестираха за това, че ул. "Съборна“ в София не трябва да бъде пешеходна, защото трите бутика, където се купуват парцалки за по 20 000 лева, не можело клиентите им да походят 100 метра пеша, а трябвало да си спрат с джипките директно отпред", допълни общинският съветник.

"Можете да ги попитате това ли е туристическият продукт на София – аквариумите на "Витошка“, завладели половината улица, между другото, некачествено построена и между другото, част от нея построена именно от тази фирма, за която говорихме в началото, и за жълтите павета. Това ли е туристическият продукт на София? Или колите, паркирани навсякъде из града е туристическият продукт на София? Паркингът около "Невски“ ли е туристическият продукт на София? Паркингът пред Народното събрание ли е туристическият продукт на София или на "Батенберг“? Това ли е туристическият продукт на София? Нека да отговарят. Защото за мен това не е туристическият продукт на София, но явно за тях това е", каза още Борис Бонев.

Във връзка с казуса около жълтите павета общинският съветник коментира, че отново ставаме свидетели на поредния некачествен ремонт.

"Става въпрос за ремонт на един от абсолютно най-големите символи на София, включително и защитено културно наследство по закон, каквито са жълтите павета".

Целия разговор можете да чуете и да прочетете по-късно в секция "Интервю", а позицията на председателя на БАЗ Ричард Алибегов можете да прочетете тук.