"Решението на групата ни беше днес да не издигаме кандидат за председател на Столичния общински съвет. Всички останали общински съветници са предостатъчни за избор. Три седмици говореха как ние сме пречката, моята личност е проблемът. Когато аз не участвам, също не може да бъде избран председател“.

Това каза пред bTV общинският съветник в София от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България“ и "Спаси София“ Борис Бонев.

"Направихме всички усилия, за да намерим подкрепа за мнозинство в Общинския съвет. Направихме три покани до всички сили и в различни формати, защото имаше претенции - искаха с кмета, после без кмета, за политики, за хора – пълен хаос. Опитахме да намерим допирни точки“, добави той.

"Рухнаха митовете кой дърпа ръчната спирачка на Общинския съвет. Решението на нашата група е днес да издигаме кандидат за председател. Ние не сме разколебани. Отговорността е на всички общински съветници да се избере председател. Моята личност не е пречката да се избере председател на Общинския съвет“, посочи Бонев.

Наследството

Според него след снежната буря е имало хиляди сигнали за паднали клони на дървета.

"Това е "детелината“ на бул. "Цариградско шосе“ при алея "Яворов“. Всеки един цвят показва различен договор и различна фирма, която се грижи за зелената система. Това е хаосът – 19 фирми и договори има за поддръжка на зелената система на София с различни правила, санкции и форми на контрол. Това е само част от хаоса, който разкриваме. Директори на фирми се оказаха в отпуск. Липсва техника. Договорено, че фирма трябва да има две вишки и пет електрически триона, но вишките ги няма“, коментира Бонев.

"Тепърва правим анализ на това, което откриваме. 17 млн. лева вече са дадени на тези фирми за поддръжка на зелената система. Единствено е наложена една глоба за 15 хил. лева. За да демонстрираме, че няма да допускаме същия хаос - само за 24 часа фирмите бяха глобени със 120 хиляди лева“, подчерта общинският съветник.

"Кметът Терзиев каза част от нещата, които открихме в завода за обработка на отпадъци – гордостта на Фандъкова и ГЕРБ. Там положението е страшно. Не знам как този завод физически стои здрав. 18 години разграждане на институциите и системите няма как да бъдат санирани за три седмици“, каза още той.